Rezervacija termina: +387 35 277 666

Osteoporoza: Tihi kradljivac kostiju

Osteoporoza: Tihi kradljivac kostiju

Osteoporoza je progresivna metabolička bolest kostiju, koja se karakteriše smanjenjem mineralne gustine (mase) kosti (gubitak kalcijuma iz kosti). To dovodi do smanjenja čvrstine kosti, povećanja fragilnosti i porasta rizika za nastanak preloma kosti. Najugroženiji su kičmeni pršljenovi i butna kost.

Prelomi mogu nastati posle lakših trauma ili čak bez povrede (tzv. spontani prelomi). To je “nijema” bolest, počinje podmuklo, bez simptoma i najčešće se otkriva tek kada se desi prelom neke kosti. Zato je i zovu “tihi kradljivac kostiju”.

Nekada se kao prvi simptomi mogu javiti bolovi u kostima, zglobovima, mišićima ali se najčešće ne pomišlja na osteoporozu kao mogući uzrok. Bolest dobija razmere epidemije i postaje socijalno – ekonomski problem!

Osteoporoza može biti primarna, sekundarna i senilna. Osteoporoza se najčešće javlja kod žena poslije menopauze i tada govorimo o primarnoj osteoporozi.

Kada se osteoporoza javi kao posljedica drugih oboljenja ili dugotrajne primjene lijekova koji izazivaju demineralizaciju kostiju, govorimo o sekundarnoj osteoporozi. Senilna osteporoza se javlja i kod muškaraca i kod žena posle 75. godine života.

Zašto je važno rano otkrivanje osteoporoze?

Osteoporozu je moguće spriječiti, usporiti njen razvoj i liječiti.

Prevencija mora početi još u ranom detinjstvu kroz redovnu i pravilnu ishranu, pravilan rast i razvoj i fizičku aktivnost (savetovati roditelje). Cilj prevencije je dostići pik koštane mase do 35. godine života i tako spriječiti razvoj osteoporoze u starijoj dobi.

Rana dijagnoza osteoporoze je značajna zbog masovnosti obolijevanja i radi sprečavanja ozbiljnih posljedica i komplikacija kao što su prelomi kičmenih pršljenova, butne kosti, invaliditet…

Kod odraslih je važno procijeniti faktore rizika! Provjerite da li spadate u rizičnu grupu!

Faktori rizika za pojavu osteoporoze su:

 • rana menopauza (manjak estrogena) nastala prije 45. godine života ili vještački izazvana nakon hirurškog odstranjivanja materice i oba jajnika – teže hronične bolesti (bolesti organa za varenje)
 • malapsorpcioni sindrom, Kronova bolest, hipertireoza (oboljenja štitne žlijezde), oboljenja paraštitnih žlijezda, oboljenja bubrega i jetre – dugotrajna primjena određenih lijekova(kortikosteroida, sedativa, barbiturata – antiepileptika)
 • mala tjelesna masa
 • pozitivna porodična anmneza (jedan ili više oboljelih u porodici)
 • pušenje, prekomjerno konzumiranje alkohola, kafe, fizička neaktivnost
 • neadekvatna ishrana
 • previše soli i proteina u ishrani i ishrana siromašna kalcijumom i vitaminom D, izlaganje jonizujućem zračenju

Za ranu dijagnozu osteoporoze su dostupne pouzdane i sigurne dijagnostičke metode!

Kako spriječiti osteoporozu ili usporiti njen razvoj?

Potrebno je:

 • izbegavati štetne navike(pušenje cigareta, alkoholna pića, smanjiti unos kofeina- kafe i soli)
 • povećati fizičku aktivnost
 • kretati se što više!
 • pravilna ishrana koja obezbijeđuje preporučeni dnevni unos kalcijuma i vitamina D
 • blagovremeno mjerenja koštane gustine kod osoba koje su pod rizikom
 • savjetovati mlade roditelje da je najvažnije životno doba za smanjenje rizika od osteoporoze rano djetinjstvo i adolescencija, kada je potrebno postići pik koštane mase (pravilnom ishranom i sportskim aktivnostima)

Po preporuci Američke fondacije za osteoporozu, za prevenciju i kontrolu ove bolesti preporučeni dnevni unos kalcijuma iznosi 1200 mg. Najbolje ga je unijeti hranom, a druga mogućnost su preparati koji sadrže kalcijum.

Dnevni unos vitamina D trebalo bi da bude od 400 do 800 ij.To je posebno važno kod starih ili hronično oboljelih pacijenata koje se nalaze na dugotrajnom kućnom ili bolničkom liječenju.