Rezervacija termina: +387 35 277 666

Sleep apnea - poligrafija

Sleep apnea je čest poremećaj disanja tokom sna, gdje dolazi do pojave jedne ili više pauza u disanju.

Doktori ne mogu da je detektuju tokom rutinskih pregleda, a ne postoji ni krvni test kojim bi se odredila. Većina ljudi koja ima spavačku apneu ni ne zna da je ima, jer se javlja tokom sna.

Pacijent “zaboravlja da diše“ u snu – o tome informaciju najčešće daje partner, pošto pacijent najčešće nije svestan toga.

Najčešći tip je opstruktivna spavačka apnea, što znači da su disajni putevi kolabirali ili su blokirani tokom sna. To dovodi do plitkog disanja ili pauza u disanju.

Sleep apnea drastično smanjuje radnu koncentraciju pojedinca, što je naročito opasno kod profesionalnih vozača, radnika na opasnim mjestima i velikoj visini, jer može izazvati tragične incidente.

Dnevni simptomi su: jutarnji umor, buđenje suhih usta, preznojavanje sa mokrim okovratnikom, neobjašnjiva preplašenost poslije buđenja, jutarnja glavobolja i mučnina, nedostatak koncentracije, zaboravnost, česte promjene raspoloženja, poremećaji pažnje, metabolički disbalans.

Noćni simptomi, koje obično primjeti partner su: prestanak disanja nakon koga slijedi nagli, dubok udah, hrkanje, često buđenje, prekidi sna, osjećaj davljenja, nemirno spavanje, duže spavanje, gastroezofagealni refluks, izraženo znojenje.

Rijeđe se kao simptomi mogu pojaviti gubitak sluha, kratkotrajni gubici pamćenja, hipnotičke, halucinacije, uutomatsko ponašanje.

Dijagnoza se postavlja poligrafijom, uz upotrebu posebno konstruisanih aparata za tu svrhu. Poligrafija je zlatni standard za postavljanje dijagnoze sleep apnee i uopšte respiratornih poremećaja tokom spavanja.

Aparatura je portabilna i može se konektovati pacijentima i u njihovom domu, u uslovima gdje spavaju najviše vremena.

Zavsino od težine bolesti, terapija može biti higijensko dijetetski režim ili upotreba aparata koji se se zove CPAP, koji pacijent koristi preko posebnih maski u toku noći, koji za vreme pauza u disanju „diše za pacijenta“.

Zašto Life'm?

U ugodnom ambijentu sa medicinskim osobljem koje posvećeno pacijentu, pruža vam se kompletan medicinski tretman od početnog razgovora sa ljekarom i kliničkog pregleda, do obavljanja dodatnih pregleda i pretraga.
Ljekari specijalisti i subspecijalisti Poliklinike Life'm su vodeći stručnjaci u svojim oblastima, iza kojih stoje mnogi naučni i stručni radovi objavljeni u najprestižnijim medicinskim publikacijama, a prije svega brojni zadovoljni pacijenti.
Pregledi i pretrage se obavljaju korištenjem najmodernije medicinske opreme od globalnih lidera u medicinskoj industriji, uz poštivanje ISO standarda u kvaliteti pružanja medicinskih usluga.

Rezervacija termina

Rezervišite svoj termin odmah ispunjavanjem kratke forme!