Rezervacija termina: +387 35 277 666

Dijagnostička obrada celijakije/glutenske enteropatije

Obzirom da patohistološki nalaz nije specifičan, serološki markeri mogu pomoći pri postavljanju dijagnoze.

Anti–glijadinska protutijela (AGA) te anti–endomizijska protutijela (EMA, protutijela na bjelančevinu crijevnog vezivnog tkiva), zajedno imaju pozitivnu ili negativnu prediktivnu vrijednost od skoro 100%.

Ovi markeri se također mogu koristiti pri probiru populacije s visokom prevalencijom celijakije, uključujući rođake u prvom koljenu bolesnika s celijakijom kao i u onih koji boluju od neke bolesti koja je u visokom postotku udružena s celijakijom.

Ovi markeri također se mogu koristiti pri probiru stanovništva s visokom prevalencijom celijakije. Ukoliko su ovi markeri pozitivni, indicirana je biopsija tankog crijeva. Ukoliko su pak ova protutijela negativna, dijagnoza celijakije je malo vjerojatna.

Obzirom da se titar ovih antitijela smanjuje u bolesnika koji su na dijeti bez glutena, ova antitijela se mogu također koristi za ocjenu bolesnikove suradljivosti.

Drugi patološki laboratorijski nalazi su anemija (manjak željeza u djece, a manjka folata u odraslih); sniženi serumski albumin, Ca, K i Na; povećana aktivnost alkalne fosfataze te produženo PV.

Zašto Life'm?

U ugodnom ambijentu sa medicinskim osobljem koje posvećeno pacijentu, pruža vam se kompletan medicinski tretman od početnog razgovora sa ljekarom i kliničkog pregleda, do obavljanja dodatnih pregleda i pretraga.
Ljekari specijalisti i subspecijalisti Poliklinike Life'm su vodeći stručnjaci u svojim oblastima, iza kojih stoje mnogi naučni i stručni radovi objavljeni u najprestižnijim medicinskim publikacijama, a prije svega brojni zadovoljni pacijenti.
Pregledi i pretrage se obavljaju korištenjem najmodernije medicinske opreme od globalnih lidera u medicinskoj industriji, uz poštivanje ISO standarda u kvaliteti pružanja medicinskih usluga.

Rezervacija termina

Rezervišite svoj termin odmah ispunjavanjem kratke forme!