Rezervacija termina: +387 35 277 666

Hormonska analiza rada štitne žlijezde

Hormonska analiza rada štitne žlijezde je se serija testova koji se obavljaju iz uzorka krvi a koriste se za mjerenje funkcije rada štitne žlijezde.

Bolesti i poremećaji rada štitnjače su vrlo čest zdravstveni problem suvremena čovjeka. Štitnjača je neparna endokrina žlijezda koja se nalazi na vratu sprijeda, ispod grkljana.

Štitnjača se sastoji od dva režnja koji leže s obije strane dušnika te su na sredini povezani tankim mostićem (istmusom).

Temeljna fiziološka uloga štitnjače ogleda se u proizvodnji i lučenju biološki aktivnih tvari, hormona, (trijodtironina – T3 i tetrajodtironina – T4), koji putem krvi odlaze po cijelom tijelu i reguliraju temeljni metabolizam tj. rad cijelog organizma.

Hormoni štitnjače djeluju na rast, razvoj i metabolizam svih tkiva u organizmu. Između ostalog učinak hormona štitnjače ogleda se u povećanju potrošnje kisika, povećanoj produkciji topline, pojačanom metabolizmu ugljikohidrata, masti i proteina.

Stvaranje hormona štitnjače uvjetovano je između ostalog i nakupljanjem joda u štitnjači. Dnevni unos joda ovisno o zemljopisnom ali i individualnom faktoru najčešće se kreće između 100 i 500 mikrograma.

Nedostatak joda u hrani u prošlosti je često dovodio do kompenzatornog povećanja štitnjače tj. razvoja strume (guše). Jodiranje kuhinjske soli jedan je od najprihvaćenijih načina rješavanja ovog problema i on se kod nas već desetljećima uspješno sprovodi.

Zašto Life'm?

U ugodnom ambijentu sa medicinskim osobljem koje posvećeno pacijentu, pruža vam se kompletan medicinski tretman od početnog razgovora sa ljekarom i kliničkog pregleda, do obavljanja dodatnih pregleda i pretraga.
Ljekari specijalisti i subspecijalisti Poliklinike Life'm su vodeći stručnjaci u svojim oblastima, iza kojih stoje mnogi naučni i stručni radovi objavljeni u najprestižnijim medicinskim publikacijama, a prije svega brojni zadovoljni pacijenti.
Pregledi i pretrage se obavljaju korištenjem najmodernije medicinske opreme od globalnih lidera u medicinskoj industriji, uz poštivanje ISO standarda u kvaliteti pružanja medicinskih usluga.

Rezervacija termina

Rezervišite svoj termin odmah ispunjavanjem kratke forme!