Rezervacija termina: +387 35 277 666

Specijalistički pregled specijaliste nuklearne medicine

Specijalista za nuklearnu medicinu, obavlja specijalistički pregled i uz laboratorijsko određivanje hormona štitne žlijezde i dodatnih pretraga, postavlja dijagnozu i terapiju za liječenje bolesti štitnjače. Pretrage koje se obavljaju uz specijalistički pregled su ultrazvuk štitne žlijezde i limfnih čvorova.

U principu, od svih vrsta hipotireoze, najčešća je primarna hipotireoza (spontana tireoidna atrofija), koja se karakteriše smanjenjem veličine štitnjače, kao i hipotireoza sa strumom, Hashimotov tireoiditis.

I jedna i druga bolest su izazvane autoantitijelima na strukture štitnjače. Spontana tireoidna atrofija sem atrofije (odumiranja) tireoidnog parenhima nema drugih promjena, dok kod Hashimoto tireoiditisa iščezle tireoidne ćelije se zamjenjuju limfnim i vezivnim tkivom, pa se takvo tkivo pipa (tvrdo je) i vidi (uvećanje guše, struma).

Zato se u nekim zemljama ova bolest zove Struma limfomatoza. Hipotireoza je načelno progresivna bolest, pogoršava se vremenom.

Laboratorijski znaci koji potvrduju pojavu hipotireoze su: sniženje tiroksina (ukupnog ili slobodnog), porast TSH (snižen tiroksin ne suprimira dovoljno tireotropni hormon hipofize), i porast koncentracije autoantitijela na tkiva štitnjače. Ova autoantitijela su najčešće usmjerena na enzim tireoidnu peroksidazu (TPO), koji se nalazi u ćelijama štitne žlijezde, kao i na tireoglobulin, kompleksni globulin koji sadrži tireoidne hormone.

Ako se hipotireoza primijeti u vrlo ranoj fazi, kada su promijene minimalne, tada je samo lako povišen TSH, lako povišena TPO antitijela, i normalan ili lako snižen tiroksin (T4). U ovoj fazi praktično nema simptoma hipotireoze – subklinička faza. Nekada su znaci i simptomi diskretni, na primjer povišen holesterol.

Zašto Life'm?

U ugodnom ambijentu sa medicinskim osobljem koje posvećeno pacijentu, pruža vam se kompletan medicinski tretman od početnog razgovora sa ljekarom i kliničkog pregleda, do obavljanja dodatnih pregleda i pretraga.
Ljekari specijalisti i subspecijalisti Poliklinike Life'm su vodeći stručnjaci u svojim oblastima, iza kojih stoje mnogi naučni i stručni radovi objavljeni u najprestižnijim medicinskim publikacijama, a prije svega brojni zadovoljni pacijenti.
Pregledi i pretrage se obavljaju korištenjem najmodernije medicinske opreme od globalnih lidera u medicinskoj industriji, uz poštivanje ISO standarda u kvaliteti pružanja medicinskih usluga.

Rezervacija termina

Rezervišite svoj termin odmah ispunjavanjem kratke forme!