Rezervacija termina: +387 35 277 666

Specijalistički pregled endokrinologa

Endokrinologija je subspecijalizacija interne medicine koja se bavi liječenjem bolesti endokrinih žlijezda.

Endokrine žlijezde (žlijezde sa unutrašnjim lučenjem) luče hormone, to jest metabolički aktivne tvari u ljudski krvotok putem kojeg ti isti hormoni budu raznešeni po cijelom tijelu. Time se omogućuje da endokrine žlijezde djeluju na sve stanice i sva tkiva u ljudskom organizmu.

Endokrini sistem ljudskog organizma čine slijedeće žlijezde sa unutrašnjim lučenjem: hipofiza, štitnjača (tireoidea), doštitne (paratireoidne) žlijezde, dojke, nadbubrežne žlijezde, gušterača (pankreas) i spolne žlijezde (jajnici i testisi).

Svaka od ovih žlijezda luči određene hormone i time regulira određene procese u ljudskom organizmu. Za ilustraciju štitnjača luči hormone T3 i T4, koji reguliraju brzinu metabolizma u svim stanicama ljudskog organizma. Gušterača (pankreas) luči inzulin koji regulira metabolizam glukoze (šećera) također u svim stanicama ljudskog organizma.

Hormoni su odgovorni za regulisanje gotovo svih funkcija našeg organizma, od rasta i razvoja, preko reprodukcije do odgovora na stres. Kao posljedica poremećaja u radu žlijezda sa unutrašnjim lučenjem javljaju se različita oboljenja kod čovijeka, kao što su povećana ili smanjena funkcija štitne žlijezde, dijabetes (šećerna bolest), srčana oboljenja, neplodnost, osteoporoza, metabolički poremećaji, gojaznost.

Nakon uvida u sve nalaze kao i  kliničkog pregleda, ljekar endokrinolog će postaviti radnu ili konačnu dijagnozu, odnosno, zatražiti dodatne analize, kao što su mjerenje hormona,  pregled žlijezda kao što je ultrazvuk, magnetna rezonanca, kompjuterizovana tomografija. Poslije završenih dodatnih pregleda, ljekar će odlučiti o načinu vašeg liječenja.

Kada dolazite na pregled, uvijek pripremite rezultate prethodno urađenih analiza, kao i informacije o lijekovima koje eventualno uzimate, te o bolestima u vašoj porodici.

Zašto Life'm?

U ugodnom ambijentu sa medicinskim osobljem koje posvećeno pacijentu, pruža vam se kompletan medicinski tretman od početnog razgovora sa ljekarom i kliničkog pregleda, do obavljanja dodatnih pregleda i pretraga.
Ljekari specijalisti i subspecijalisti Poliklinike Life'm su vodeći stručnjaci u svojim oblastima, iza kojih stoje mnogi naučni i stručni radovi objavljeni u najprestižnijim medicinskim publikacijama, a prije svega brojni zadovoljni pacijenti.
Pregledi i pretrage se obavljaju korištenjem najmodernije medicinske opreme od globalnih lidera u medicinskoj industriji, uz poštivanje ISO standarda u kvaliteti pružanja medicinskih usluga.

Rezervacija termina

Rezervišite svoj termin odmah ispunjavanjem kratke forme!