Rezervacija termina: +387 35 277 666

Klinika za bolesti štitne žlijezde

Pristup poremećajima stitne zlijezde zahtijeva pregled morfologije i funkcije ove žlijezde. U Klinici za bolesti stitne zlijezde, specijalista nuklearne medicine-tireolog vrlo studiozno pristupa kliničkom, ultrazvučnom te biohemijskom pregledu stitne zlijezde.

Uz savremene analize hormonskog statusa i antitijela na štitnu žlijezdu moguće je postaviti preciznu dijagnozu te na osnovu toga terapiju i plan praćenja ovakvih pacijenata.

Do poremećaja funkcije štitne žlijezde dolazi kada se nekontrolisano luče ili ne luče hormoni. Simptomi mogu biti razni.

Gojenje ili mršavljenje su simptomi koji odmah mogu da ukažu na probleme sa štitnom žlijezdom. Gojenje može nastati kao posljedica niskog nivo tiroidnih hormona, a bolest koja nastaje zove se hipotireoidizam. Kod ove bolesti, često se opaža usporen rad srca.

Takođe, ako dođe do nekontrolisanog lučenja ovih hormona, dolazi do naglog mršavljenja, rad srca je ubrzan. a bolest je hipertireoza.

Ono što je odmah vidljivo, i što odmah ukazuje na štitnu žlezdu je otok na vratu. Ovo se smatra jednom od opasnijih stanja štitne žlijezde, jer se mogu stvoriti grudvice unutar žlijezde, koje dovode do raka.

Kako ovi hormoni utiču i na psihički razvoj, smanjeno lučenje može dovesti do umora, usporenog i depresivnog raspoloženja. Povišeno lučenje može dovesti do prekomijernog znojenja i averziji prema toploti.

Takođe, simptomi oboljena štitne žlijezde se često miješaju sa simptomima menopauze, pa jednostavan test krvi može riješiti tu dilemu.

Sumnja na bolest štitne žlezde se vrlo lako može ukloniti. Jednostavan test krvi može pokazati vrijednosti hormona i lako vidjeti da li štitna žlijezda izaziva probleme u našem organizmu. Ako je TSH visok, to znači da je funkcija štitne žlijezde niska, a ako je nizak, onda je funkcija visoka.

Neke od bolesti koje izaziva ova žlezda su:

Hašimotova bolest

Nastaje usljed visokog TSH, odnosno kada je funkcija štitne žlijezde niska. To je autoimuni poremećaj u kojem tijelo napada štitnu žlijezdu, pri čemu ona ne proizvodi dovoljno hormona. Ova bolest je često nasljedna.

Kao glavni okidači ove bolesti navode se virusi, infekcije, psihofizički stres, zračenje. Ono što je specifično za Hašimoto je to što je najčešće udružen sa drugim autoimunim bolestima, kao što su reumatoidni artritis, lupus, šećerna bolest, perniciozna anemija, Sjogrenov sindrom, celijakija.

Na početku bolesti, zbog oslobađanja hormona štitaste žlezde iz njenih oštećenih ćelija, dolazi do pojave simptoma hipertireoidizma. Ovi simptomi traju nekoliko dana, do par nedelja, pa dolazi do pojave simptoma hipotireoidizma.

Gravesova bolest

Gravesova bolest je najčešći uzročnik hipertireoze. To je autoimuni poremećaj, koji napada štitnu žlijezdu i izaziva oslobađanje visokog nivo tiroidnih hormona. Jedan od prepoznatljivih simptoma ove bolesti jeste otok iza očiju.

Ako se ne liječi, hipotireoza može da podigne nivo holosterola u krvi i da dovede do raznih oboljenja, kao što je moždani udar ili infarkt. U težim slučajevima, može doći do gubitka svijesti i do opasnog pada tjelesne temperature.

Zašto Life'm?

U ugodnom ambijentu sa medicinskim osobljem koje posvećeno pacijentu, pruža vam se kompletan medicinski tretman od početnog razgovora sa ljekarom i kliničkog pregleda, do obavljanja dodatnih pregleda i pretraga.
Ljekari specijalisti i subspecijalisti Poliklinike Life'm su vodeći stručnjaci u svojim oblastima, iza kojih stoje mnogi naučni i stručni radovi objavljeni u najprestižnijim medicinskim publikacijama, a prije svega brojni zadovoljni pacijenti.
Pregledi i pretrage se obavljaju korištenjem najmodernije medicinske opreme od globalnih lidera u medicinskoj industriji, uz poštivanje ISO standarda u kvaliteti pružanja medicinskih usluga.

Rezervacija termina

Rezervišite svoj termin odmah ispunjavanjem kratke forme!